Belépés
Jelenlévő felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.
Címlap

Vízbázisvédelmi kutatások komplex kivitelezése, értékelése

Üzemelő és távlati vízbázisaink jelentős része sérülékeny földtani környezetben van. Ez azt jelenti, hogy a felszín alatti és ivóvíz ellátásra igénybevett vízadó réteget nem fedi olyan vastagságú, és minőségű vízzáró réteg, amely visszatartaná a felszínről leszivárgó szennyező anyagokat.

Az ivóvízellátás biztonságát veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében a Kormány a 123/1997 (VII. 18.) rendeletével kötelezte a Vízmű Üzemeltetőket valamennyi igénybevett vízbázis védőidomának meghatározására, kijelölésére és fenntartására. A sérülékeny minősítésű vízbázisok esetében ezeket a feladatokat átvállalta a Magyar Állam és 1997-ben elindította központi források terhére a Vízbázisvédelmi Beruházási Programot, amely a költségvetési ráfordítások szűkítése következtében 2005-től már csak a korábban megkezdett beruházások befejezésére korlátozódott.

A 2007-ben megnyíló, az Európai Unió által támogatott „Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)” keretében a még hátralévő vízbázisvédelmi és biztonságba helyezési beruházások 100 %-os központi finanszírozással kerülhetnek megvalósításra pályázati rendszerben, 20-500 MFt közötti beruházási összeget elérő projektek keretében.

A KEOP pályázatok kedvezményezettje, egyben a benyújtásra jogosultak a Vízmű tulajdonos Önkormányzatok, állami Vízmű Vállalatok esetében a tulajdon kezelője, távlati vízbázisok esetében pedig, a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságok.

A nyertes pályázatok finanszírozása önerő igénybevétele nélkül, úgynevezett szállítói szerződés keretében történik, amikor a benyújtott számlák leigazolását követően a Magyar Államkincstár utal közvetlenül a Kivitelező felé, tehát előfinanszírozásra nincs szükség.

 A támogatott pályázati programok megvalósítására nyílt közbeszerzési eljárás keretében választják ki a szakkivitelezőket.