Belépés
Jelenlévő felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.
Címlap

Ricse Vízbázisvédelmi Projekt

Témafelelős vezető tervező: Dr. Deák János Kálmán

 

A Bodrogköz Tisza-menti, hármas határhoz közeli részén helyezkedik el Ricse Nagyközség, amelynek K-i, külterületi részén üzemel a Zempléni Vízmű Kft. 7db termelőkútja, a felszínközeli pleisztocén összlet durvaszemcsés homokrétegeit megcsapolva.

A KEVITERV 1987-es vizsgálatai bebizonyították a vízbázis sérülékenységét, s ennek alapján a vízmű tulajdonos Önkormányzatok - a KEOP 223a pályázati forrást igénybe véve -  elvégeztették a diagnosztikai felmérést, az ellenőrző monitoring rendszer kiépítését és kialakították a jogszabálynak megfelelő védőidomot.

A diagnosztikai program kutatólétesítményeit az alábbi térkép mutatja be:

 

 

A vízföldtani felépítést a fúrási rétegsorokkal pontosított, VESZ szelvény szemlélteti.

A védőidom méretezését a Processing MODFLOW Pro környezet 7.0 verziója alapján futtattuk le, amelynek eredményeként a belső és a hidrogeológiai A; B védőterületeket kellett kijelölni. A számítások alapján a külső védőidom nem érte el a talajvíztározót.

Az ÉmKTVF határozatban adta meg a védőidomok felszíni és felszínalatti határait, valamint a vonatkozó tiltó rendelkezéseket. A kiépített monitoring üzemeltetési javaslatát térképen mutatjuk be.

 

Fotók

 

Műszaki adatok