Belépés
Jelenlévő felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.
Címlap

Edelény, Coburg kastély paraméter- és kollektor fúrások (2008-2009)

 

Az edelényi Coburg kastély helyreállítási munkáinak keretében teljes épületgépészeti energetikai talajhő hasznosításra alapuló energiarendszert kapott.

Az épületgépészeti terv alapján a kastély hőigényét 130 db 110 m vertikális zárt hurkú kollektor fúrás kivitelezésével oldották meg.

A hőtechnikai számításokhoz a Geokomplex Kft. egy 130 m mélységű paraméterfúrást mélyített, melyben geofizikai ( karotázs ) méréseket végzett a földtani rétegsor –és ez alapján egy kollektor furatból kivehetőpontos hőmennyiség megállapítására.

 

A fúrás az alábbi rétegsort tárta fel:

  0,0 - 10,0 m  között negyedkori homokos, kavicsos iszapos üledék

10,0 - 20,0 m  között alsó pannon tufás-agyagos képződmények

20,0  - 130,0 m között miocén-kárpáti korú széntelepes összlet, mely zömmel agyagos-aleuritos képződményekből áll, illetve kb. 80-100 m között I. széntelep fölötti homok jellemzi.

A területet átlagos, illetve annál kissé gyengébb geotermikus viszonyok jellemzik, főleg a

vastag aleurit rétegek és a kis vastagságú vízvezető homokos rétegek miatt. 

 

A fúrások teljes szelvénnyel, bentonit bázisú fúróiszap alkalmazásával mélyültek 150 mm átmérővel – jobb öblítéses eljárással.

A 150 mm Ø furat lefúrása után a kijelölt mélységig kerültek beépítésre az NA 32 mm-es duplahurokkal kialakított, homogén, polietilén térhálósított anyagú vízzel feltöltött PE-Xa kollektorok, gyárilag „egybeöntött” műanyag fordító fejelemmel, behúzó súllyal.

A kollektort a fúróberendezéssel, központosítóval ellátva a fúrórúddal építettük be a tervezett mélységig.

A kollektorok beépítése után került sor a furat feltömedékelésére, melynek célja a felsőbb vízadó zónák kizárása és a szondafejek környezetének megfelelő hővezetés biztosítása.

A kollektorok furatba való helyezése a fúrórudazattal történt.

A gyűrűstér tömedékelését víz-bentonit-homok keverékből készített zaggyal végezték.

Másnap szükség esetén utántöltést végeztek.

A furatok felső 50 cm-es szakaszát betondugóval zárták le melyből csak az összekötéshez szükséges ki- és bemenő szonda vezetékpárok jönnek ki. 

Beépítés előtt a szondákon, kivitelezés után az egész rendszeren 10 bar nyomással nyomáspróbát végeztünk.

Az egyik furatban a kollektor beépítését követően tesztméréseket végeztek. A mérési eredmények igazolták az egy furatból kinyerhető kb. 4,5 kW elvárt hőmennyiséget.

A kollektorok összekötési munkáit épületgépész szakcég végezte.